När olyckan varit framme

Nu i vårtider ökar risken för fuktskador i och med vårfloderna som kommer när snön smälter. Speciellt ett sånt här år, när vintern var extra tuff.

Fuktskador är inget man ska ta lätt på. Det kan förstöra mycket. Allt från väggar och husgrunder till möbler och andra inventarier kan bli förstörda om man inte agerar i tid. Dessutom ökar risken för mögel i skadade hus.

Som tur är finns det väldigt duktiga företag som sysslar med just avfuktning. De tar han om allt, så som att mäta hur djupt fukten har kommit i väggarna, säkra upp så att det inte händer igen och självklart se till så fukten försvinner.

Hur roligt man än tycker det är att fixa med sitt hus själv är det helt klart att rekommendera att ta in ett proffs till såna här problem. Det är lätt att tro att man har fått bort all fukt om man försöker själv, men den kan gömma sig långt in i väggarna och långsamt förstöra materialet inifrån om man bara har fått ytlagret torrt.

Var extra uppmärksam på hur din luften är i din källare. Känns det ovanligt fuktigt och du känner en fuktig lukt kan du mycket väl ha en begynnande fuktskada. Vänta inte för länge i så fall, utan be en expert göra lite tester på hur ditt hus mår. Det behöver inte vara farligt, men är det det kommer det kosta mycket mer att vänta och se.

Kanske är det också läge att i så fall kolla upp hur din dränering ser ut. Det är ganska ofta där problemen börjar.