Behaglig inomhustemperatur till lägre pris

Ett behagligt inomhusklimat är viktigt, man vill inte ha det för varmt eller för kallt, att hitta en balans mellan kostnad och bekvämlighet kan vara svårt. Många värmekällor är dyra, eller kräver mycket arbete. Om man ska installera en ny värmekälla är en luftvärmepump ett mycket bra alternativ.

En luftvärmepump är en investering och innebär naturligtvis en kostnad i inköp och installation, men jämfört med andra värmesystem är det ofta ett lågt pris. Ett bra val är att beställa från https://e-klok.se/luft-luftvarmepump/tillverkare/mitsubishi-luftvarmepump, som säljer ett flertal kvalitetspumpar.

Kostnaden påverkas av vilken typ av luftvärmepump man väljer, men också av olika installatörer. En billigare luft/luftvärmepump kostar från ca 18’000 kronor, medan en dyrare luft/vattenvärmepump kostar upp till ca 130’000, inklusive installation.

Även driftskostnaderna varierar, huvudsakligen på grund av de varierande elpriserna. Det beräknas att de flesta hushåll sänker sin totala elförbrukning med mellan 20 och 25% per år jämfört med ett eluppvärmt hus.

Att tänka på vid installation?

Hur effektiv värmepumpen är beror ju på var den används. Så mitt råd är att efterfråga effektiviteten för nordiskt klimat, säger Helena Holm, på Energimyndigheten

Ta in offerter från olika installatörer för att få bästa pris, anlita en certifierad installatör, samt utnyttja rot-avdraget!

Luftvärmepumpens fördelar?

En av de stora fördelarna med en luftvärmepump är att den är relativt lätt att installera, den kräver varken att man bygger, gräver eller borrar. Detta innebär att det är lätt att installera även i ett hus man redan bor i.

Efter de senaste årens somrar kan det vara värt att ha i åtanke att man kan ställa om luft/luftvärmepumpen till att kyla ned inomhusluften, vilket kan vara mycket behagligt.

Den miljömedvetne kan dessutom glädjas åt att luftvärmepumpar har lång livslängd, och inte kräver några ytterligare resurser!