Vad ska du bli när du blir stor?

Vad ska du bli när du blir stor? En fråga som nog de flesta av os har hört någon gång i livet, men det är först förrän när man börjar komma in i tonåren som man verkligen kan ta detta på allvar. För innan dess har man endast haft de där klassiska barndomsdrömmarna som att till exempel vilja bli brandman eller filmstjärna. Och vi kan ju alla hålla med om att just det sistnämnda nog är en dröm som är ganska så svår att förverkliga.

Men trots alla de drömmar och mål vi har, så är det dock inte alltid lika lätt när det väl kommer till kritan. För vi minns ju alla hur det var i tonåren. Det rådde en total förvirring i skallen och man visste sällan vilket ben man skulle stå på. Tankarna om framtiden, med allt vad det innebär, gick runt i skallen 24 timmar om dygnet. Detta blandades med en smula ångest och rädsla inför den framtid som stod och väntade bara runt hörnet.

Funderingarna kring vilken utbildning man skulle ta var långt ifrån en räkmacka. Den ena stunden ville man gå hantverksprogrammet, medan man bara några dagar senare funderade på att bli läkare och läsa naturvetarprogrammet. Och så här höll man på dagarna i enda, samtidigt som man sökte råd hos vänner och familj. Vad är det bästa för mig? Vilken marknad är mest eftertraktad? Kommer jag bli lycklig om jag arbetar med detta?

Och oavsett hur många frågor man ställde, så kunde ju ingen tala om för dig vad som var rätt eller fel. För det är ju bara du själv som kan bestämma det. Tror du att lyckan ligger i att jobba som snickare och renovera hus landet över, ja då vet du vad du ska göra. Men om inte, då är det bara att välja en annan väg.