Så kan du göra om trädgården

Många lägger mycket tid och pengar på att renovera huset men glömmer bort trädgården. För att trivas i sin bostad är det minst lika viktigt att ha en fin och inbjudande trädgård som ett nyrenoverat hus.

Trädgården är det första som möter besökaren. Hur fint huset än är kommer det att se tråkigt ut om tomten är skräpig och ovårdad. Uppmuntrande råd som tänk till kring trädgårdsplanering kan tyckas hurtiga men en väl planerad trädgård kommer du kunna njuta av i många år. Planering och förarbete gör att du slipper växter som vissnar för att de hamnat på fel plats eller en altan som aldrig används.

Skapa en ombonad känsla i trädgården

För att skapa en ombonad och inbjudande trädgård är det första steget att skapa rumskänsla. Det kan ske genom att rama in hela trädgården med en häck eller staket eller endast hägna in vissa delar. En mysig syrenberså eller en spaljé som ger vind- och insynsskydd vid altanen. Om tomten består av en sluttning kan en stödmur byggas för att det ska gå att använda hela trädgården till plantering eller lek.

Grusgångar eller gångar med marksten är vackra, skyddar gräsmattan och gör att du slipper bli lerig och våt om fötterna när det regnar och snöar. Behaglig belysning gör också att trädgården blir mysig och går att använda mörka kvällar. Ytterligare ett tips är att bygga en träaltan i anslutning till huset där hela familjen kan äta både frukost och middag under årets varma månader.

Hälsosamt med grönska

Det finns många fördelar med att göra om trädgården till en grönskande oas. Forskning visar att en omgivning med träd och buskar skyddar barn mot psykisk ohälsa. För att barn ska kunna leka i trädgården på ett tryggt sätt bör det finnas ett staket eller liknande som hindrar små barn från att springa ut på vägen.

Genom att planera trädgården på egen hand eller genom att ta professionell hjälp kommer den att kunna bli en härlig plats för avkoppling.