Hyr arbetsställningar för säker renovering

När du renoverar hemma är det lika viktigt att tänka på säkerheten som om det vore vilken arbetsplats som helst. En bra idé är till exempel att hyra en säker och godkänd arbetsställning för att undvika fallolyckor.

Många människor drömmer om att renovera hemma och den som är händig kan spara en slant genom att göra arbetet själv istället för att hyra in en firma. Men bara för att du gör jobbet själv betyder det inte att du är immun mot arbetsplatsolyckor och det är viktigt att komma ihåg att du är ansvarig för sin egen säkerhet. Därför är det en bra idé att fundera över vilken säkerhetsutrustning du behöver för att kunna sköta arbetet på ett säkert sätt. Det är till exempel viktigt att ha en säker arbetsställning som går att hyra hos till exempel Trappverket.

Hyr en säker arbetsställning

Att arbeta på byggen och med renovering är långt ifrån en säker verksamhet och konsekvenserna kan bli katastrofala om den ansvarige slarvar med säkerheten på arbetsplatsen. Ute på arbetsplatserna i Sverige så ökar arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång och det kan vara en bra påminnelse för den som planerar att utföra arbeten på hög höjd hemma. Det kan vara lätt att tänka att det går bra med en vanlig stege, men om du verkligen vill vara säker vid renoveringsarbetet så är det mycket bättre att hyra en godkänd arbetsställning, som står mycket mer stadigt och stabilt än din gamla stege. Det är givetvis viktigt att du väljer en arbetsställning som passar just dig och dina behov. Om du själv är osäker så är det alltid bra att fråga någon som är kompetent på området om råd, så att du är säker på att du får rätt arbetsställning från början.

Arbetsgivaransvar

Även om du kan genomföra det mesta av arbetet själv så kan det finnas tillfällen som du behöver hjälp av en yrkesman med specialkompetens på området. Om du då hyr in en firma som gör jobbet åt dig så är det firman som har arbetsgivaransvar och därmed också ansvar för säkerheten på byggarbetsplatsen. Men om du däremot själv anställer en person som hjälper dig med renoveringen så är det viktigt att tänka på att du har ansvar för dennes arbetsmiljö eftersom du då blivit arbetsgivare. I detta fall är det extra viktigt att du använder dig av rätt säkerhetsutrustning eftersom du då inte bara riskerar att skada dig själv, utan också är juridiskt skyldig för andra människors säkerhet, vilket kan bli kostsamt om det sker en arbetsplatsolycka.

Det kan till en början verka onödigt att hyra in eller köpa en speciell arbetsställning för ditt renoveringsjobb, men om du istället betraktar den som en sorts olycksfallsförsäkring som snarare kan spara kostnader så finns det inte mycket att tveka på. Säkerheten ska alltid komma först och i förlängningen så är det också bättre för din ekonomi eftersom olyckor tenderar att vara mycket kostsamma. Att redan från början tänka på säkerheten är därmed en bra sak att göra både för ditt samvete och för din plånbok.