Vedspis i sommarstugan – kontakta murare

Intresset för byggnadsvård, oron för katastrofer, och vilja att leva lite enklare, som förr i tiden, sammanstrålar i ett ting, som du kanske har på ditt torp. Vi pratar om vedspisen, som är populärare än på länge. Har du ingen i din sommarstuga kan du kanske få hjälp av en murare för att installera en.

Idag vill de flesta av oss ha kvalitet, både i hemmet och i sommarstugan. Vi prenumererar på tidningar om byggnadsvård, åker till Gysinge, med mera. En av de produkter som köpa allra mest där är spissvärta till vedspisar. Det köps också fler nytillverkade vedspisar än på länge.

Ta hjälp av en murare

En murare kan hjälpa dig med många saker i sommarstugan, bl.a. följande:

  • Murning av skorsten
  • Murning av öppen spis
  • Tätning av otäta rökkanaler

En mer komplett lista finns att läsa på http://www.murarestockholm.se/. En av de viktigaste sakerna som muraren kan hjälpa dig med är allt som har med vedspisen att göra.

Vi upplever just nu en renässans för vedspisen, och det beror på flera saker. För det första är det många som har köpt äldre hus eller stugor där det finns en vedspis, ibland till och med mer än en. Det är inte alltid som man kan elda i dessa spisar direkt, bäst är att fråga en sotare om råd innan man proveldar. Kontrollera också att du inte ser några sprickor i murstocken där rök kan läcka ut.

Om du äger eller hyr ett hus där det redan finns en vedspis kan du skatta dig lycklig. Om några delar saknas eller är skadade finns de att köpa i många byggnadsvårdsbutiker. Det finns även webbhandlare som säljer reservdelar och tillbehör till järnspisar.

Att tänka på med järnspisGammalt kök med vedspis

Ytterligare en anledning till att många vill ha en järnspis är det ökade intresset för s.k. prepping, alltså att förbereda sig för en katastrof som kan slå ut samhället. Den som har ett hus med välfyllt vedförråd, några dunkar vatten och ett förråd av konserver kommer att klara sig bättre och längre än den som inte har det. Så resonerar åtminstone många av de s.k. preppers som fyller sina förråd med konserver, och med ved.

Det går att hitta järnspisar på Blocket för så lite som 500 kronor. Tänk dock på att de är väldigt tunga, så även om du kan transportera spisen själv kan du behöva hjälp med att lyfta in och ur spisen ur bilen. Du bör även ta hjälp av någon kunnig när du ska installera järnspisen.

Inspirationsbilder på hur fint det kan bli när man inreder ett gammalt torp, med järnspis, i modern stil finns här. Det är ett inspirerande reportage från en stuga i Kolmården norr om Stockholm. Även Elisabet Höglund har en järnspis, av rejälare slag, i huset där hon bor större delen av året. Bilder på den finns i det här reportaget.

Det är dock viktigt att vara försiktig med vedspisen, för den kan orsaka bränder. Detta hände exempelvis i Norrtälje tidigare i år, vilket lokaltidningen rapporterar om här.