Män äger både mer mark och fastigheter än kvinnor, men det har blivit bättre sedan ROT-avdraget infördes 2008 – dock ej tillräckligt. Endast på Ekerö äger kvinnor mer, men vanligast är det att samäga.
För två dagar sedan var det internationella kvinnodagen – en dag då orättvisor mellan kvinnor och män ska lyftas upp och diskuteras. En sak som blev tydlig i samband med kvinnodagen är att män fortfarande äger fler hus och mer mark. Många vet inte att en anledning till att ROT lyftes fram var för att göra ägande av mark och hus mer jämställt och med ROT skulle fler kvinnor ha möjlighet att skaffa småhus – och det har faktiskt blivit en stor skillnad sedan 2008 då det infördes. Men det är fortfarande männen som äger mest. Det är Lantmäteriet som står bakom undersökningen och siffrorna visar att kvinnorna har cirka 42 procent av lagfarterna medan männen har 51 procent. När det kommer till att äga mark är det dock fortfarande stora skillnande, där äger kvinnorna enbart hälften så mycket som männen (15 procent mot 27 procent). Det är dock en kommun där kvinnorna äger mer mark: På Ekerö strax utanför Stockholm där siffrorna är 39 procent mot 32.
– Statistiken visar att kvinnor på Ekerö äger fastigheter med större areal än genomsnittet av fastigheter. Det handlar till exempel om skogs- och lantbruksfastigheter. Inger Lindhe, divisionschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning.
Det vanligaste är dock att samäga mark och fastighet, men om någonting händer kan det finnas ett behov att överlåta en del av mark eller fastigheten och då har rot-avdraget underlättat enormt. Ibland kan det vara mer lönsamt att stycka av tomten vilket också är vanligt, kostnad för avstyckning av tomt kan dock rinna iväg om en inte vet om hur det går till – det kan därmed vara bättre att ta hjälp av professionella.
Utöver Ekerö äger kvinnorna mest mark i Tjörn, Orust, Mark och Kinda – men det är alltså enbart i Ekerö som kvinnorna äger mer än männen.
Bygga nytt på egen tomt
Glöm inte att kontrollera med kommunen vad gäller bygglov innan du börjar bygga på din tomt. Även fast du äger tomten kan du inte göra vad du vill och för att undvika eventuella komplikationer är det en god idé att ansöka först. Bygglov ansöker du om via kommunens hemsida, om du exempelvis ska bygga bostad i Stockholm kan du gå in på Stockholms Stad hemsida/bygglov och där hittar du all information. Det är skillnad om du ska bygga småhus, flerbostadshus eller om det är en verksamhet som du ska bedriva. Se till att läsa på ordentligt för att undvika problem. Det kan även vara bra att veta att kostnaden för bygglov varierar beroende på kommun, fråga därför innan vad kostnaden kommer att landa på.