Varning för nyrenoverade lägenheter

Tidigare har vi skrivit om att köpa renoveringsobjekt snarare än att köpa en nyrenoverad bostad, och i inlägget har vi lyft fram både fördelar och nackdelar. En av fördelarna, den mest klockrena, är att det är billigare och att en dessutom kan renovera lite hur du vill och på så vis forma bostaden till din egen på en gång. Nu har det också tillkommit ytterligare en fördel med detta, eller kanske är det snarare än nackdel med att köpa en nyrenoverad lägenhet? 

I en artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv har man skrivit om hur det blir allt vanligare att köpa billiga bostäder för att renovera upp dessa och sedan köpa av dem dyrare. Men varför är det detta då farligt för du som söker ny bostad? I artikeln skriver man om Maria som köpte en nyrenoverad lägenhet, men som inte var nöjd med allt och bestämde sig för att göra om delar av renoveringen. När hantverkarna som hon anlitat sedan rev ut badrumsskåp upptäcktes ett stort hål med elkablar som stack ut, och inte heller fanns det någon platta som höll fukt borta eller isolering runt skåpets kanter. Dessa saker hade i längden inneburit att Maria förr eller senare hade kunnat få en rejäl stöt om det hade läckt vatten när hon dsucade. Hon tapetserade också om i de andra rummen och upptäckte att tapeterna lossnade alldeles för enkelt och lika så listen. Det var helt nyrenoverat, men renoveringen hade endast hållit i något år till.

Det är just det som gör att det är ”farligt” att köpa en nyrenoverad lägenhet, och det kan vara svårt att avgöra om renoveringen har gjorts ordentligt eller inte. Bästa hade helt klart varit om det fanns ett sätt att som köpare och kund kunna försäkra sig om att arbetet med lägenheten har utförts rätt, men än finns ingen sådant.