Sovrummet – viktigaste rummet?

Tips och råd inför sovrumsrenovering

Vi sover bort ca en tredjedel av våra liv och behöver allt mellan sex till tio timmars sömn för att känna oss utvilade när vi slår upp ögonen. Ett sovrum i behaglig temperatur och med en skön säng är två viktiga ingredienser men det finns massor med möjligheter när det kommer till att skapa sitt drömsovrum.

http://www.dreamstime.com/-image7258869DN publicerade i våras en nyhet om hur olika vi sover runt om i världen, på vissa platser vaknar vi tidigt på morgonen och på andra delar sitter vi uppe till sent på kvällen och sover sedan längre. Hur man än sover och vilka timmar man än jobbar  är det ett faktum att vi behöver sömn och det ganska mycket.

Äntligen Hemma och deras råd och tips är väldigt användbara när man funderar på att sätta igång och rusta hemma. Tycker man för det första inte om att renovera och bygga så ska man låta någon annan göra jobbet. Man bör även låta det ta tid för att inte göra slarvfel på vägen samt rusta ett rum i taget. Anlitar man hantverkare ska denna helst ha goda referenser från vänner och försöka hålla stressen i styr när du renoverar själv. Stötta varandra och tjata inte när tålamodet tryter, kommunikation och bra material är grundstenar för att lyckas.

Expressen kom nyligen med ett inspirationsinlägg i samband med sovrumsinredning. Det lugnaste rummet är det bästa att låta vara sovrum, du ska verkligen kunna slappna av och sova där. Med textilier blir rummet både tystare och dämpar ljud utifrån. Mörkläggningsgardiner släpper inte in det midsommarljus som förvisso är vackert men ibland en lite för tidig väckarklocka.

Vidare är sängen kanske hemmets viktigaste möbel, eftersom vi spenderar så mycket tid bland dess dun och kuddar. Ett bra tips är att veta vad du köper för säng, det skadar inte att påpeka att det är ett väldigt individuellt val. Att våga ta hjälp av kunnig personal och prova sig fram är ett bra första steg. Här kan du få mer inspiration kring just sängar men även andra möbler och heminredning i stort.

Så sover du bäst 

Slutligen publicerades nyligen en forskningsbaserad artikel i Svd där vetenskaplig fakta visar hur du sover bäst i sommar, en tid då vi är vakna längre och är tröttare på nätterna i värmen och ljuset:

  • Dra ner rullgardinerna
  • Sänk temperaturen
  • Stressa inte
  • Undvik koffein, tobak och alkohol
  • Ät lagom mycket
  • Träna regelbundet
  • Anpassa din sömn – efter tider som du faktiskt vaknar på morgonen
  • Skippa skärmarna – det kalla blåa ljuset på mobiler, datorer och liknande
  • Sov lagom mycket
  • Sök hjälp om du behöver